Rode kool als brainfood
- Maike van den Corput

- 5 nov
- 2 minuten om te lezen

De rode kool draaide overuren vorige week.
Eerst als symbool voor #Brainfood tijdens de voorlichting voor jongere vluchtelingen en anderstaligen, tijdens de door hen zelf bereide maaltijd van de voedselhub bij het Huis van Compassie .
Later die week als gespreksstof bij de groep vluchtelingen en jongerenkoks terwijl we over Brainfood in gesprek kwamen. Wat doet die connectie tussen brein, hersenen en stress? Voor velen een eyeopener.
Ook bij de voedingseducatie les voor kleuters kwam de rode kool weer voorbij maar dan vanuit kleuteroogpunt: waarom heet het rode kool als āie paars is?! Tja kom daar maar eens mee met kleuterlogica.
Eerder die week kon meneer A., van Turkse afkomst, goed volgen waar het over ging en stelde veel vragen. Ineens had hij een āAha momentā .
ā Oh, dus als ik stress heb, dan gaat mijn hartslag omhoog en dat kan ik ook controleren door beter op mijn ademhaling te letten.Ā "
" Dat is nieuw voor mij. Dat heeft mijn cardioloog nooit verteld, dat dat met elkaar te maken heeft. En als ik gespannen ben, voel ik dat in mijn buik omdat daar een lijntje zit naar mijn hoofd... wow, dĆ”t is interessant.. āĀ
Of het nu voor kleuters, vluchtelingen, jongeren of anderstalige ouderen is⦠voedingseducatie telt. Het was zo voelbaar dat mensen de informatie opslurpten. Dat mensen voelden dat door deze info er een klein beetje regie terug komt op hun lijf en welzijn.
Voor mij persoonlijk geldt dat het die week niet alleen om ābrainfoodā maar vooral ook om verbinding en liefde voor het vak ging: wat heerlijk om in een bonte smeltkroes van mensen te zijn, in gesprek te gaan en te voelen dat ik hen wat hebĀ kunnen leren.Ā
Dat smaakt naar meer. Rode kool op het menu deze week. ;)
Opmerkingen