top of page

Oplevelseskjøkkenet


De visie van de 'opplevelsekjøkkenet' (de #Beleefkeuken ;)) krijgt een compleet andere lading in dit noordelijke deel van de wereld.

Praktisch, gezond, puur en betaalbaar in eigen keuken? 🤔


Na ruim een maand hier, begint zich langzaam een beeld te vormen van de Noorse eetcultuur in een kleine provinciestad. Omdat het is wie ik ben en wat ik doe, kan ik dat natuurlijk niet laten.

En er valt zo het een en ander op;


Alles (maar dan ook alles) van groenten is in plastic verpakt. ... jammerrr.


Markten zijn er niet; het is zowieso veel te koud om uberhaupt iets te verbouwen.

Alles wat suiker bevat is goedkoop. Brood en energiedrank voor minder dan 3,00 is haalbaar. De rekken stromen over van de kviklunsj (je leest het goed; snelle lunch' ) oftewel een soort chocoladereep met koekjes- en de mjelkeharter... die met de gele wikkel.

Noren lijken over het algemeen zoetekauwen te zijn, hier staat de vrijdagmiddaglunch van wafels gevuld met jam en creme fraiche hoog in het vaandel.


Het zet aan het denken; hoe kan ik mijn visie op gezondheid hier voortzetten?

Wat is er nodig -buiten grondige supermarktexpedities ;) - om gezondheid in stand te houden of zelfs te bevorderen?

En even verder gedacht; wat is hier nodig in dit stadje wat gedaan kan en mag worden? Is dát waarom ik hier ben?


Creativiteit is het sleutelwoord... maar dát beperkt zich vooralsnog tot eigen kjøkken.

Buiten deze hersenspinsels zou je het eigenlijk niet verwachten; een land waar de natuur zo puur en rauw is. Waar welzijn en ' #friluftsliv' zo hoog in het vaandel staat. Waar mensen door weer en wind buiten zijn. Maar er dus vrij beroerde eetgewoontes op na houden. Food for thoughts.

Wordt vervolgd! Want er is natuurlijk nog veel meer te vertellen dan alleen in te gaan op suiker en worsten, wafels en bonen.


De creativiteit gaat door al die ruimte hier stromen.

En dát alleen al geeft veel Voeding. 💚


bottom of page