top of page

Midsommer


St.jans- en midsommervuur


En ‘plutselig’ was het zondag 23 juni. 6 maanden verder, Midsommer en St. Jan.
We hadden al een geweldig cultuur- en folkloristisch weekend achter de rug met de #kinnaspelet en dat werd nog eens afgesloten met een vreugdevuur op #Sørstrand Sommerferien is begonnen en hoe. 

In deze zomermaanden leren we #Florø en onze verdere leefomgeving op een andere manier kennen. Licht, zonnig, super groene weelderige natuur, felblauwe zee; andere uitersten. Met blåbaer -blauwe bessen- overal waar je kijkt, zo voor het grijpen (eten :)) een zee om in te zwemmen en hikes te maken, zonder dikke lagen kleding aan. Wat een genot. Het weer blijft veranderlijk; hoe kan het anders zo pal aan de Atlantische kust in een microklimaat ingeklemd tussen bergen, maar dat maakt niks uit. 

Vanmorgen kan het mottig zijn, om de avond tenslotte in korte broek met zonnebril af te sluiten. We pakken ieder moment. 


Daglicht is een ander verhaal.

Vannacht om 00.30u kon ik niet slapen. Ik checkte even bij Willem; die lag ook nog wakker te liggen; die vógels! Getjilp na middernacht blijft toch wel een vreemd fenomeen… Evenals het naar bed gaan op klaarlichte avond. Het went maar niet. Hoe de Noren dat doen? Met verduisterende gordijnen en ooglapjes...en verder is het zoals het is. Natuurlijk. 


Sørstrand, 22.30u


We leren de Noorse cultuur steeds beter begrijpen. Het is een nuchter volk; die Nordmenn. Men noemt zich ook wel stuurs, bot, onbeleefd. Niet echt om over naar huis te schrijven ;) Kat uit de boom kijken, vertrouwen kweken. Niet meer doen dan nodig. Letterlijk wat laagjes waar je doorheen moet, passend bij een koud klimaat.

Dit geheel is erg voelbaar op mijn werk in de Barnehage. Vriendelijke collega’s, maar informatie komt niet vanzelf. Delen, je meenemen in het werk, het zit hier niet in deze mens. Evalueren, feedback geven, niet zo vanzelfsprekend. Anderzijds geeft dit steeds waardevolle input in de Norsk kurs die we bij #Evoy volgen. Interessante gesprekken met andere expats, bevindingen delen; wat vind jij ervan? Delen met onze zeer open minded Noorse leraar en op die manier leren van elkaar.

Het is waardevol, intens en interessant. En ook lastig, ingewikkeld en soms ronduit vervelend. 


Het is heel bijzonder te ervaren dat we hier een netwerk aan het opbouwen zijn, mensen te kunnen groeten op straat, de supermarkt, op het strand en bij de voetbal- en de klimclub. Hei hei, går det bra?

De eerste volledige gesprekjes in het Noors te voeren. We’re improving! Met onze vrienden hier ‘vaffels’ te eten op het strand en verjaardag te vieren. En nog steeds het verblijf per 3 maanden te plannen. Want we leven bij de dag. En dat voelt goed.


Kinnaspelet, Kinn øy


De kids hebben de inføringsklasse afgerond!

Na 6 maanden is het beter bevonden hen beide naar een andere Noorse school te laten gaan. Roos zou al naar de ungdumsskole (13-16 jr) gaan en heeft haar pakket gekozen; doe er maar Spaans bij; wel leuk leer ik nóg een taal! En Ted is beter op zijn plek in de plaatselijke basisschool in klas 6. 

Hij heeft er zelfs zin in; van de week op de fotballskole - eerste week zomervakantie staat bol van de activiteiten- leert hij nieuwe kinderen kennen en spreekt met ze af. Ted maakt sprongen.

Hij communiceert Noors met zijn Letse en Oekrainse vrienden en Engels met zijn Noorse vriendjes.

Roos praat Engels met haar vriendinnen en gaat werken op de plaatselijke boerderij of klimmen in de klimhal. 


Willem heeft het geweldig naar de zin. Veel uitdaging, heerlijk met de fiets naar het werk, hij heeft nog nooit zoveel vrije tijd gehad. De werkdagen bestaan uit 7,5 uur dus half uurtje minder en dat is goed te voelen.


Zeker zonder files, stoplichten en drukte op straat. Het is hier gewoon altijd rustig. Geen snelwegen te bekennen, geen reclamezuil op straat of in bushokje. Het is een en al Rust. Voor ogen, oren, brein en lijf. Rolig zoals ze hier zeggen. Daar houden ze wel van. En wij. 

En hoe goed het ook gaat; we gaan eerst de zomer in.

Eerst nog wat werken, dan met de camper op pad het hogere Noorden verkennen, op verder avontuur. In augustus starten op school en als blijkt dat de start goed is en de kids voelen zich goed en uitgedaagd, kunnen we verder kijken. 


In de tussentijd gaan we verder met routes plannen, bessen plukken, de weekenden op pad; kamperen, verkennen en genieten. En nieuwe recepten uitproberen, want gezonde voeding blijft een uitdaging...

Voor jullie ook allemaal hele mooie heerlijke zomermaanden gewenst en vi snakker na de zomer weer! 

Heb het goed.


PS. leuk weetje: van de week is er een fotograaf van National Geographic in Florø geweest, waarbij er ook een fotoreportage op Sørstrand is gemaakt! Dan Buettner #bluezones is hier op bezoek geweest en momenteel aan het onderzoeken wat de #friluftsliv doet met de gezondheid van de Noren. Wordt vervolgd!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page