top of page

Ervaren, proberen & koken op school


De maand maart was goed voor de Beleefkeuken.

Een paar weken op rij zijn we lekker aan de slag gegaan met álle kids van basisschool de Grote Lier in Molenhoek. 260 kinderen in totaal, per klas verdeeld in 2 groepen.


Cultuur Dat was het thema. Iedere klas een eigen land. Dat betekende dat in de keuken dus de smaken, geuren, kleuren voorbij kwamen zodat de kinderen konden zien, voelen, proeven wat bij het desbetreffende land hoort.


van Nederland zijn we naar Zweden, Japan, Frankrijk, Italie, naar Afrika; Egypte, Zuid- Afrika en weer naar Spanje gereist.

'Is dat gras? Kun je dat eten?'

'Ja. Je kunt het eten... alles wat hier staat kun je eten en nee, het is geen gras maar bieslook'


We hebben ons aanbod afgestemd op het niveau van het kind én het moest binnen de tijd natuurlijk wel een aantrekkelijk en eetbaar (!) resultaat hebben. Dat was een grote uitdaging, al zeggen we het zelf. Het ging van een gevuld komkommerbakje bij de kleuters tot een volledige Egyptische maaltijd bij groep 7 We hebben kinderen zonder ervaring of juist met veel ervaring in de keuken voorbij zien komen. Sommige kinderen hadden nog nooit een komkommer in plakjes gesneden... een ui snijden was ook een grote uitdaging. Hummus.... wat is dat?

Geen idee hebben van kruiden. Kun je dat eten? Ja... 'oh dát ruikt lekker!' Yep.

Próef maar eens! Vaak was dat al spannend genoeg.


‘Waar denk je aan bij Frankrijk?' 'Macarons!' 'Croissants!' 'Crepes met nutella! ' Tot zover de kennis van de kids.

Met ons 'gezonde' Beleefkeuken brein, denken we aan de ándere smaken van Frankrijk: volkoren stokbrood, verse peer gedroogde abrikozen, de druiven en de huisgemaakte kruidenkaas. Om maar wat te noemen. Dus daar hebben we ze kennis mee laten maken. Onze missie is namelijk; gezonde (zoveel mogelijk) plantaardige voeding, laagdrempelig, haalbaar en betaalbaar onder de aandacht brengen. Samen koken, genieten, beleven.


Wij hebben genoten van alle energie en enthousiasme van de kinderen, de ontdekking van velen op het “wereldse”gebied van gezonde voeding; ‘het kan ook anders...’ en de trots nadat een maaltijd helemaal klaar was én ook nog eetbaar! ;)
Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page